Verslag activiteiten JV -/+14

-/+ 14 jeugdvereniging

Dit seizoen verandert er wat in de leiding, maar het belangrijkste blijft hetzelfde: met elkaar als jongeren en leiding rond de geopende Bijbel bezig zijn met van alles wat ons bezighoudt. Op vragen die leven, willen we proberen met elkaar, aan de hand van Gods Woord, antwoorden te vinden.
Een ander belangrijk onderdeel van de vereniging is natuurlijk de ontmoeting en het samen optrekken van de jongeren uit de gemeente. De indeling van de avonden blijft hetzelfde: we beginnen rond 20:00 uur, onder het genot van koffie, thee of fris met wat lekkers. Het bezinnende deel wordt per groep behandeld; alleen als er een gastspreker is, gebeurt ook dit gezamenlijk. Er wordt geopend, gezongen, het onderwerp behandeld en afgesloten. Het tweede gedeelte is vrijer. Er is frisdrank en chips verkrijgbaar en er worden activiteiten georganiseerd of een spel gedaan. Tijdens de avond worden er ook snacks verzorgd. We stoppen om 22:30 uur.

De data van de planning voor dit seizoen zien er DV als volgt uit:

za 15-09-2018  Openingsuitje
za 29-09-2018  JV-avond met ds. Zippro
za 13-10-2018  Waldenzen
za 27-10-2018  Creatieve avond
za 10-11-2018  Hugenoten
vr 30-11-2018  Dropping
za 15-12-2018  Kerst / etentje
za 12-01-2019  Oost-Europa met dhr. Huige
za 26-01-2019  Zending GG
za 09-02-2019  Muziekavond voor het kamp
za 02-03-2019  Cambodja, Rode Khmer
za 16-03-2019  Sportavond
za 06-04-2019  Nigeria, Boko Haram
za 04-05-2019  Dodenherdenking
za 18-05-2019  Bondsdag 
  29-5/1-6-2019  Kamp

  

Verslag JV-activiteiten:

10 november 2018 “Hugenoten”

Een aantal van ons stammen van de Hugenoten af, maar wie waren dat eigenlijk? Deze volgelingen van Calvijn in Frankrijk werden hevig vervolgd. Voor hen was het dagelijkse werkelijkheid wat we lezen in Matt. 10:22: “En gij zult door allen gehaat worden om Mijn Naam, maar die volstandig zal blijven tot het einde, die zal zalig worden.” Dit geldt natuurlijk ook voor ons, en hoe zouden wij met zo’n situatie omgaan? Na de pauze hebben we onder het genot van een stapel snacks het spel ‘Party en Co.’ gedaan.

27 oktober 2018 “Vervolgde christenen”

2018 10 27 HVCJan Dirk Nifterik van Stichting Hulp Vervolgende Christenen heeft deze avond een hele interessante maar ook indrukwekkende inleiding gehouden aan de hand van een PowerPoint presentatie. Zo  kregen wij te horen wat de stichting doet, waar ze voor staan, welke projecten ze steunen en leiden. Op allerlei manieren proberen ze de christenen te helpen en tevens ook te evangeliseren. Wij kregen te zien en te horen waar christenen samenkomen om Gods Woord te horen. Maar ook hoe gevaarlijk het is voor deze christenen en dat ze hun leven niet zeker zijn. Zo zijn er ook christenen die met heel veel mensen opgesloten worden in containers. Na de pauze werden de jongeren om de beurt in groepjes opgesloten in zo’n container die we buiten de kerk geplaatst hadden. Dit spel (escaperoom) was opgezet door stichting HVC. Vooraf vertelde Jan Dirk dat ze opgesloten werden in de container en over 10 minuten opgehaald zouden worden en naar gevangenis gebracht zouden worden .  Ze kregen enkel een tas met spullen mee en in de container lagen wat aanwijzingen. Dus ze hadden 10 minuten de tijd om te ontsnappen. Het is 1 groep meiden gelukt om op tijd te ontsnappen. Zo sloten de inleiding en het spel heel goed aan op elkaar. Het was een leerzame en fijne avond!

13 oktober 2018 “De Waldenzen”20181013 IMG 220538056 klein

Deze avond stond ook in het teken van ons jaar thema “Christen zijn: toen en nu”.  Omdat het herfstvakantie was, hebben we als één groep deze avond JV gehouden. We hebben nagedacht over de volgelingen van Petrus Waldus, de Waldenzen. Zij leefden in Zuid-Frankrijk in de buurt van Lyon, rond het jaar 1160. Het waren erg Bijbelgetrouwe christenen die voor hun geloof uitkwamen en dit was ook te zien in hun dagelijkse levenswandel. Ze werden echter ook vervolgd en verdrukt en moesten vluchten. De vraag aan onze jongeren is: hoe komen wij voor ons geloof uit en is dit ook te zien of te merken aan onze dagelijkse praktijken? Na de pauze hebben we nog een actief vragen spel gedaan waarbij diverse opdrachten moesten worden uitgevoerd. Het rustigste moment op de avond was toen ze een slaapactiviteit moesten uitvoeren 😊.

29 september 2018 “Christen zijn: toen en nu”

De eerste gewone JV-avond van het seizoen was onze dominee op bezoek om het jaarthema in te leiden. Hij spande de lijn van de tijd na de opstanding naar nu. Met behulp van een powerpoint presentatie kwamen tal van aspecten aan bod. Ook werd iedereen gestimuleerd om actief mee te doen. Christen zijn: wat betekent dat voor ons innerlijk en ons uiterlijk? Diverse voorbeelden werden uitgelicht, zoals Augustinus en Guido de Brès, waarvan aansprekende gebeurtenissen uit hun leven verteld werden.

15 september 2018 Openingsuitje

Als start van het seizoen zijn we begonnen in de kerk. Willem gaf uitleg over het jaarthema en begon met gebed. Het uitje ging naar Groede, waar een puzzeltandemfietstochtuitdaging op ons wachtte. Er waren 23 jongeren, en 6 m/v leiding. Zo vertrokken we in zes groepjes om de beurt met de puzzel in de hand. “Bij de rotonde de 27e afslag en als het goed gaat, moet je nog verder” Afijn, zo’n tandem blijft een bijzonder ding: je moet wel allebei tegelijk beginnen met trappen. Dat vergt overleg en teamwork! Via Breskens, de vuurtoren, de panoramaweg en Nieuwvliet kwam iedereen weer heelhuids in Groede aan. Onderweg nog diverse opdrachten uitgevoerd en foto’s gemaakt. Dan naar het strand bij de Zwarte Polder om slagbal te spelen en de barbecue te testen. Nadat iedereen voldaan was, heeft Marilin nog een verhaal verteld van Blandina, een jonge christin die tijdens de vervolging en in de arena haar Verlosser niet verloochende en haar lotgenoten bemoedigde. Een indrukwekkend verhaal, en wat doen wij als we voor de keuze staan?

IMG 20180915 WA0007

IMG 20180915 WA0028

9 t/m 12 mei 2018 Kamp

Als afsluiting van het seizoen 2017/2018 zijn we dit jaar weer op kamp geweest. De oudste groep hadden het grootste deel georganiseerd en zodoende was dit jaar onze verblijfplaats op minicamping “de Welblok” in Oosterland. Alle jongeren waren erg enthousiast, we hadden wel 30 aanmeldingen! Daar waren we natuurlijk erg blij mee, maar gaf wel een nieuwe uitdaging. Hoe komen we met ons allen en al onze fietsen en spullen op camping de Welblok in Oosterland. Doordat we in Terneuzen woensdagavond al Hemelvaartsdienst hadden, moesten we op tijd vertrekken voor kerktijd. Na wat gepuzzel en gereken waren er gelukkig voldoende ouders om een ritje Terneuzen – Oosterland te doen voor kerktijd. Rond 18:00 uur was iedereen met spullen gearriveerd op de camping. Maar nu onze locatie inrichten. De eigenaar wees ons een plaats tussen de strak geschoren hagen. Onze reactie, hoe groot is dat, daar past onze tent echt niet hoor, er zitten ook nog scheerlijnen aan. Oeps, wat nu. Na nog wat passen en meten, een beetje schuin, toch het grondzeil maar eens uitspreiden. Gelukkig de achterzijde strak tegen de haag, beetje schuin naar rechts, net langs het waterkraantje, dan moet het lukken. Maar nu eerst tijd om te eten. Peter had de frikandellen gaar, daar laten we alles voor vallen.

Na het eten de tent verder opgezet en ingericht. De bedjes stonden gereed. Nu op tijd gaan slapen want de volgende morgen moesten we fit en uitgerust in Nieuwerkerk bij de kerk staan. De Hemelvaartsdienst begon om 9:30 uur en student Blok ging voor. We ontmoeten daar ook de JV van Waarde, die waren ook op kamp.

Na de kerkdienst zijn we langs de Oosterschelde terug naar de camping gefietst. De heerlijke boterkoek van Corine smaakte weer verrukkelijk. Tussen de middag heerlijke nasi gegeten met een spiegeleitje erbij, altijd spannend welke ouder de nasi gemaakt heeft, hiervoor bedankt. Het bidden, Bijbellezen, stukjes uit een dagboekje en danken werd zoals gebruikelijk door de jongeren gedaan. Dit alles stond ook in het kader van ons jaarthema “Kostbaar”. Deze middag verder een escape spel rond de tent gedaan, wat erg leuk was. De nasi was ondertussen weer aardig verteerd en voor het avond eten stond er friet op het programma. Iedereen dus weer op de fiets. Willem voorop met de kaart in de hand en hebben de route langs de Oosterschelde gefietst, richting Bruinisse. Onderweg nog enkele mooie groepsfoto’s gemaakt. Na een pittig stukje fietsen met enige tegenwind, toch in Bruinisse aangekomen, hier liet ieder de friet met snack goed smaken. Gelukkig was de terug tocht naar de camping aanzienlijk korter. De lust om te fietsen begon te tanen.

Terug op de camping werd het tijd om het kampvuur te ontsteken. Het was een koude avond en nacht. De sterren stonden helder en de temperatuur zakte aanzienlijk. Dus dan moet je zorgen dat je warm je slaapzak in duikt. Daarom om 23:00 uur bij het kampvuur nog maar een pan heerlijke tomatensoep met knakworst gemaakt, daarmee konden we de nacht wel doorkomen.

Vrijdagochtend eerst een beetje uitgeslapen, begon nodig te worden. Na ontbijt op onze luxe veranda onder het afdak van een safaritent zijn we voor een spel naar Nieuwerkerk gefietst. Dit spel hadden de jongeren zelf gemaakt en was erg leuk en actief. Zoals elk jaar waren de Magnums weer in de aanbieding en lieten ons die goed smaken.

Met weer voldoende energie te hebben, zijn we verder gefietst naar een strandje aan het Grevelingenmeer. Hier heeft Anton voor ons een bezinningsmoment verzorgd. Vervolgens hebben we hier gegeten en groepsspellen gedaan. De onderlinge sfeer in de gehele groep was echt bijzonder goed.

Gedurende het gehele kamp haalden Rianne en Jaklien weer de vuilniszak tevoorschijn waarvoor bijna iedereen iets bekends in zat wat al enkele dagen kwijt was. Door een ludieke opdracht uit te voeren konden ze het terug verdienen.

We hebben het niet te laat gemaakt want deze avond staat zoals gebruikelijk de BBQ op het programma. De jongeren hadden ook een bonte avond georganiseerd. Iedereen heeft hierbij zijn positieve bijdrage geleverd en het was een erg gezellige avond. Anton en enkele jongeren gingen deze avond al naar huis omdat ze de zaterdag verplichtingen hadden. Na alles schoon gemaakt te hebben was het weer tijd om gezellig bij het kampvuur te vertoeven. Deze laatste avond mag het altijd een beetje later zijn 😊, want gezelligheid kent geen tijd.

Zaterdagmorgen 7:30 opstaan. Ontbijten, inpakken, tent afbreken en weer naar huis. De ouders arriveren weer om jongeren mee te nemen, ze helpen nog even met alles in te laden en om 11:00 kunnen we van de camping vertrekken. We mochten allen om 12:00 uur weer veilig bij de kerk aankomen.

21 april 2018 Bondsdag Kapelle

Op deze dag stond een bezoek door onze J.V. aan de +12 Bondsdag te Kapelle-Biezelinge op het programma. Volgens het aantal aanmeldingen vooraf zou maar een klein deel van de jongeren meegaan. Op de ochtend van de 21ste stond er als verrassing voor de chauffeurs echter een veel grotere groep jongeren op de stoep van de kerk.  Gelukkig paste het nog net in de auto's die zouden rijden. Eenmaal aangekomen na een gezellig ritje in de volle auto's dronken we iets bij de auto alvorens we de kerk binnengingen. Al snel begon het programma waarin het thema 'Luister goed, dan hoor je meer' centraal stond. De oproep klonk om tijd vrij te maken om God te zoeken. In dat kader vertelde ds. De Kok onder meer over zijn roeping naar Westkapelle en werd er stilgestaan bij het aangrijpende overlijden van het dochtertje van ds. Zondag. Tenslotte werd er nog een dankbrief afkomstig van de door de jeugdbondactie gesteunde dovenschool CBR Effatha voorgelezen aan de jongeren.
Na afloop vertrokken we met de auto richting het Veerse meer, een ideale lokatie met het prachtige weer! Bij restaurant 'De Meerkoet' haalden we een lekker frietje met een snack en bleven we nog even relaxen voor we weer tijdig huiswaarts keerden in verband met de 6-kamp voor de actie later op dag. Al met al was het weer een geslaagde bondsdag.

7 april 2018 “Grote genade 

We hebben deze laatste 'gewone' jv-avond nagedacht over het thema: grote genade. We zagen eerst we hoe groot onze schuld is en dat we daarvoor straf verdienen; maar daarna ook dat er grote genade is: niet krijgen wat je wel verdient en wel krijgen wat je niet verdient. De tekst waarin dit heel duidelijk naar voren kwam was: Want de bezoldiging der zonde is de dood, maar de genadegift Gods is het eeuwige leven door Jezus Christus onze Heere. Na de pauze hebben we in 3 groepen allerlei opdrachten in een zo hoog mogelijk tempo uitgevoerd. De groep die het vaakst als eerste op het belletje drukte, had gewonnen!

24 maart 2018 Actiemarkt

Een beschrijving van deze mooie dag kunt u lezen bij het verslag van de jeugdbondactie.

10 maart 2018 “Rouw en verdriet 

Vanwege ziekte in de leiding hebben we deze avond als één groep de inleiding gehouden. Waar denk je aan als je het over “rouw” hebt: dat kan best verschillend zijn.  Het is altijd een crisis waarin je op een kruispunt staat waarop je een weg moet inslaan die je niet wilt. Hierin is het tot troost dat de Heere alles weet, ook ons verdriet. Aan Hem mag alles verteld worden; daarnaast is het ook goed om iemand in vertrouwen te nemen om bij ‘uit te huilen’. Denk er ook aan met een ander mee te leven die verdriet heeft. Na de pauze hebben we nog een spel gedaan en was de avond weer zo voorbij.

24 februari 2018 “Vriendschap en respect 

Deze avond had als doel de kostbare onderlinge vriendschap en respect te bevorderen. We begonnen met een praktisch deel: hoe verdeel je je als groep in kleine groepjes. Hou je rekening met elkaar, let je op of er iemand buiten de boot valt? Vervolgens mag iemand voor de groep vertellen wat ze de afgelopen week gedaan heeft, maar er zijn een aantal stoorzenders aanwezig. Dit wordt als niet prettig ervaren, maar vertaal dat dan ook eens door naar iemand van de leiding die staat te praten, of een ouderling die catechesatie geeft! Tenslotte mag nog iemand een tube tandpasta leegknijpen op een bord, en vervolgens de pasta terug in de tube doen. Dat gaat natuurlijk niet, de les hiervan is dat alles wat je doet een gevolg heeft. Denk dus na wat je doet of zegt, alles heeft een gevolg. Na de pauze hebben we een spel gedaan: met een touw een eiland op de vloer getekend, waar iedereen op moest gaan staan. Maar het eiland was wel aan de kleine kant. Zo kon iedereen laten zien wat ze eerder op de avond geleerd hebben.

10 februari 2018 “#Geloofwaardig“ 

Het onderwerp van deze avond is gekoppeld aan de jeugdbondactie van dit seizoen: geloofwaardig onderwijs. Voor de -14/+14-groep is de actie gericht op dove tieners in Nigeria. Daar zijn vanwege minder gezondheidszorg veel meer dove kinderen dan bij ons. De stichting Effata sticht er scholen en leidt mensen op om doven onderwijs te geven. Dit is belangrijk werk, maar we mogen niet vergeten dat we zelf van onze geestelijke doofheid en blindheid genezen moeten worden. Na de pauze hebben we spellen gedaan met  ballonnen: ‘basketbal’ en ballonestafette, en tenslotte nog een ingewikkeld spel: met blinddoek aan iemand zijn schoen weer teruggeven.IMG 20180210 WA0005

IMG 20180210 WA0001

27 januari 2018 “Zang- en muziekavond”

Deze zaterdagavond hadden we als +/-14 Jeugdvereniging weer onze “Zang- en muziekavond” georganiseerd, met dank aan Jaklien en Rianne. Het thema voor deze avond was “Gebed”. Het Jeugdkoor Benjamin, Muziekgroep Oostburg en een koperensemble onder leiding van Joop, verleenden hun muzikale medewerking . Als JV hebben we ook nog twee liederen gezongen met begeleiding van het koperensemble. De bestemming  van de collecte is voor ons kamp met Hemelvaartsdag. Het was een prachtige muzikale avond waar we allen weer van genoten hebben en als jaarlijkse activiteit niet mag ontbreken. Na afloop hebben we nog gezellig wat gedronken en een spel gedaan. Na alles weer opgeruimd te hebben gingen we vermoeid maar voldaan weer huiswaarts.

13 januari 2018 “Oefenen muzikale avond kamp”  

Deze avond zou eerst in het thema “Kostbaar” passen met als onderwerp “Rouw en verdriet”. Echter met de organisatie van de zang- en muziekavond op zaterdag 27 januari was het nodig om een en ander te oefenen. Als JV organiseren we dan een zang- en muziekavond met als thema “Gebed”, om een gedeelte van de onkosten voor het kamp van de JV met Hemelvaartsdag te dekken. De liederen die we als JV op die avond gaan zingen worden door professionele trompettisten begeleid. Hiervoor moest natuurlijk enkele malen herhaald worden. Maar het resultaat mocht er dan ook zeker zijn. Na onze kelen gesmeerd te hebben, was er nog een Bijbelse quiz gemaakt door Jaklien. In groepjes van twee of drie werden er steeds tien vragen gesteld. Aan het eind van elke reeks waren er bonuspunten te verdienen, of bij fout beantwoorden gingen er punten af. Van de totaal 120 vragen hebben we er maar 50 kunnen doen. Er valt hier en daar nog best wat bij te spijkeren aan de Bijbelkennis. Het was wel spannend wie er als beste uit de bus zou rollen. Na alles gepoetst te hebben was de avond weer zo voorbij.

8 december 2017 “Kerst”

Als laatste JV-avond van dit jaar hebben we de kerst herdacht. We begonnen deze avond om 18:00 uur met een gezamenlijk etentje op de Amerikaanse manier:  iedereen neemt iets lekkers mee. Zo hadden we verschillende soorten soep, hartige hapjes, saté, gevulde eieren, frikandelbroodjes, wraps, sandwiches en salade met een toetje achteraan. Voor het eten opende Rianne de avond. Ook tussen de gangen van ons diner was iedereen bij het bezinnend gedeelte betrokken door met behulp van de beamer een Bijbelgedeelte, nadenkregels en gedichten voor te lezen. Na het eten moesten nog wat calorieën verbrand worden met een spel.

1 december 2017 “dropping”

De jaarlijkse dropping was deze keer in het Clingse bos. Eerst verzamelden we in de kerk, om de avond te openen zoals gebruikelijk. Er waren 54 jongeren aanwezig! Dus waren er extra ouders gevraaagd om iedereen naar de startplaatsen te brengen. In het bos zaten nog ruim 30 anderen de groepen op te wachten. Het was gelukkig droog weer en niet al te koud. Af en toe schrokken we behoorlijk als er plotseling iemand op ons af kwam. Gelukken waren Heidi, Jaklien en Rianne halverwege de tocht ook paraat om versnaperingen uit te delen. Iedereen is rond 12:00 uur weer zonder kleerscheuren uit het bos gekomen, dat was nog knap lastig met alleen een papieren kaart. Tenslotte hebben we bij de familie Steendijk ons nog lekker op kunnen warmen bij de kachel met een kom soep een broodjes hamburger.

11 november 2017 “creatieve avond”

Vanwege de invulling van deze avond, zijn de groepen nu gecombineerd. Na de gebruikelijke opening houdt Heidi een korte inleiding. Vervolgens is het de bedoeling dat iedereen creatief aan de slag gaat. Iedereen krijgt een tijdschriftenhouder die een schoonheidsbehandeling moet krijgen. De meisjes tekenen, kleuren en handletteren een Bijbeltekst met vele soorten versiering. De jongens tekenen een dierenkop, dat is nog knap lastig om een beetje goed lijkend exemplaar te maken. Dit alles vergt veel van hun geduld. En dus sluiten we de avond af met ‘krantenmep’, waarbij de opgekropte energie eruit geslagen wordt.

27 oktober “Zendingsavond”

Deze avond was georganiseerd door de Zendingscommissie. Als spreker was dhr. de Jong aanwezig. Hij was in Nederland voor een periode van rust. Hij is zendeling in Albanië. Hierover heeft hij een PowerPoint presentatie gehouden.  Aan de orde kwam ook zijn roeping en hoe je als gezin naar het zendingsgebied moet verhuizen. Dit heeft ook een grote impact op de kinderen.  Het was een boeiende verteller en een interessante avond. Als jongeren van de JV mochten we collecteren.

7 oktober 2017 “Gods Woord (2)”

Deze avond met hetzelfde onderwerp had een ander accent dan de vorige keer. Toen ging het over het ontstaan van de Bijbel, nu over hoe de tijd erna: hoe is er toen mee omgegaan.  De heldere boodschap is in de Middeleeuwen als het  ware onder het stof komen liggen, en was er een Reformatie nodig. Ook voor ons allen persoonlijk is een reformatie, een vernieuwing noodzakelijk. Ook de betekenis van het Pascha, het feest van de ongezuurde broden, wat symbool staat voor vernieuwing, is besproken. Na de pauze hebben we nog spreekwoorden uitgebeeld.

23  september 2017 “Gods Woord (1)”

Deze eerste gewone JV-avond was er een mooie opkomst: 32 belangstellenden waren gekomen. Het onderwerp was Gods Woord, de Bijbel. Hoe is deze ontstaan en hoe werden in de begintijd Gods woorden van generatie naar generatie doorgegeven. We hebben ondervonden dat het niet eenvoudig is een verhaal foutloos door te vertellen. Ook hiervoor is Zijn hulp onmisbaar. Na de pauze hebben we een spel gedaan: één persoon uit de groep moest op de beschikbare vrije stoel gaan zitten. Maar dat is nog niet zo eenvoudig als de rest continu van stoel verwisselt. Hierna zijn de nieuwe leden geïntroduceerd: iedereen heeft ons kennismakingsspel goed doorstaan!

9  september 2017 Openingsuitje “Het verdronken land van Saeftinghe”

Deze ochtend moest iedereen al vroeg aanwezig zijn. Om 9:00uur verzamelen bij de kerk, en iedereen was mooi op tijd! Na een welkom en opening van de dag zijn we vertrokken naar Emmadorp. De excursie begon om 10:15uur, omdat het verdronken land maar van 2 uur voor tot 2 uur na laag water toegankelijk is. De voeten bleven niet lang droog, de geulen zijn aardig diep. Maar niemand bleef achter en iedereen ploeterde dapper voort. Nadat iedereen tot ongeveer de knieën onder de blubber zat, was een regenbui niet eens zo erg meer. Daarna brak de zon door en mochten we van de gids zeekraal en lamsoor proeven. Op het hoogste punt van Saeftinghe even gepauzeerd, en dan verder naar het ‘zwembad’. Daarna onder prachtige, maar dreigende luchten terug naar het infocentrum. Daar was wat tijd nodig om af te spoelen en om te kleden, maar het was een schitterende tocht! Vervolgens zijn we naar het vroegere veerhaventerrein bij Perkpolder gegaan. Daar stonden tot onze verrassing tafels en stoelen voor ons gereed! Het pop-up restaurant was een mooie plek om de barbecue te stoken en broodjes hamburger en frikandel te eten. Op de terugweg naar huis was het best rustig in de auto...

DSCN8694

DSCN8702

DSCN8703DSCN8710DSCN8730DSCN8744

Copyright © 2016 Gereformeerde Gemeente Terneuzen.
Alle rechten voorbehouden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Zo tellen we hoe vaak pagina's gebruikt worden.
X